Karkówka pieczona w musztardzie

Karkówka pieczona w musztardzie

Marynata:

  • 4 łyżki musztardy sarepskiej
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej czerwonej
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • świeżo mielony pieprz ziołowy
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka suszonego rozmarynu
  • 1 łyżka oleju rzepakowego

Dodatkowo do pieczenia:

  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka gałązka świeżego rozmarynu

Przygotowanie:

  1. Karkówkę myjemy, osuszamy i kroimy w plastry o grubości około 1,5cm .
  2. W misce mieszamy wszystkie składniki marynaty. Do marynaty wkładamy karkówkę i marynujemy przez noc.
  3. Następnego dnia układamy mięso w naczyniu żaroodpornym, wlewamy pozostałą część marynaty, posypujemy posiekanym czosnkiem.
  4. Cebulę kroimy w półksiężyce, układamy w naczyniu dookoła karkówki.
  5. Na wierzch układamy świeży rozmaryn. Naczynie żaroodporne przykrywamy folią aluminiową (matową stroną do mięsa).
  6. Pieczemy karkówkę przez około 1,5 godziny w 160 st. C.
  7. Po godzinie zdejmujemy folię, zwiększamy temperaturę do 190 st. C i pieczemy jeszcze przez 20 minut.

Najlepiej smakuje z młodymi ziemniaczkami i świeżo tartymi buraczkami. Idealna propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny.

Smacznego!